“Ötanazi” eyleminde göz altına alınan 4 kişi serbest bırakıldı

Sokak hayvanlarına “ötanazi” uygulanmasını öngören yasa teklifinin komisyondan geçmesini Meclis’e yürüyerek protesto ederken polis müdahale uğrayıp göz altına alınan 4 kişi serbest bırakıldı.

17 maddeden oluşan Hayvanları Koruma Kanunu’nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni 62 gündür Sakarya Caddesi’nde protesto eden yaşam hakları savunucuları, teklifin Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda kabul edilmesinin ardından TBMM’ye yürümek istedi. Kitlenin yürüyüşüne izin vermeyen polis ile eylemciler arasında çıkan arbedede 4 kişi gözaltına alındı. Polisin eylemcileri sürükleyerek ve yere yatırarak gözaltına aldığı görüldü. Protestoya oturma eylemi ile devam eden yaşam hakkı savunucuları gözaltına alınanların serbest bırakılmasını talep etti.

Kitle adına basın açıklamasını okuyan Ezgi Eylem Geziş, kabul edilen 4. madde ile kısırlaştırılan hayvanların sokaklara bırakılmayarak barınaklara hapsedileceğini belirterek “Kabul edilen 4. madde ile Yakala-Kısırlaştır-Aşıla-Bırak metodu yerine Yakala-Kısırlaştır-Tut-Sahiplendir metoduna geçilmiştir. Türkiye’de 4 milyon köpek olduğu iddia edilirken, bin 390 belediyenin sadece 237 tanesinde barınak varken ve mevcut barınakların kapasitesi 130 bin iken sokaktan toplanan köpeklerin ölüme gönderileceği açıktır” diye konuştu.

İktidar ve belediyelerin yerine getirmedikleri sorumlulukları bu hayvanlar canlarıyla ödeyecek

Geziş, yasa teklifinin 5. Maddesindeki “ötanazi” ibaresinin “İnsan ve hayvanların sağlığı için tehlike teşkil eden, olumsuz davranışları kontrol edilemeyen ve bulaşıcı hastalığı olan yada sahiplendirilmesi yasak olan hayvanlara Veteriner Hizmetleri Kanunu 9. maddesi uygulanacaktır” ifadesiyle değiştirilmesi hakkında şunları söyledi:

“Kabul edilen 5. madde ile Türkiye’de katliam yasalarla güvence altına alınmıştır. Hak savunucularının ‘Ötanazi, rıza verebilen bireylere uygulanır. Hayvanlar rıza veremez. Bunun adı katliamdır’ söylemlerinin ardından AKP, hayvanları katletmek istediğini açıkça tekrardan belirtmiştir. Bu maddeyle birlikte yaşadıkları yerlerden alınıp dağ başlarına bırakılan, açlığa, şiddete, tecavüze maruz bırakılan ve buna tepki veren hayvanlar öldürüleceklerdir. Aşılama ve bakımları sağlanmadığı için hastalık kapan hayvanlar öldürüleceklerdir. ‘Yasaklı ırk’ olarak tabir edilen, hayvan üreticileri para kazansın diye üretilen, üretiminin, ithalatının ve satışının yasaklanmadığı hayvanlar öldürüleceklerdir. Yani yine iktidar ve belediyelerin yerine getirmedikleri sorumlulukları bu hayvanlar canlarıyla ödeyeceklerdir.”

“Bu komisyon toplantısı Türkiye’nin tarihine kanlı bir leke olarak geçmiştir”

Geziş, komisyon toplantısının antidemokratik şartlarda geçtiğini vurgulayarak “Ne yazık ki bu komisyon toplantısı Türkiye’nin tarihine kanlı bir leke olarak geçmiştir. Komisyon toplantısı başlamadan önce Meclis’e ismini daha önceden yazdıran ve randevu alan hak savunucularının, bilim insanlarının, avukatların Meclis’e alınmamasının ardından, komisyon salonunun önündeki televizyonun ‘bozuldu’ diyerek kaldırılması ve toplantının halka kapatılması, bu toplantının antidemokratik şartlarda gerçekleştirileceği öngörüsünü yaratmıştır” dedi.

AKP Konya Milletvekili Mehmet Baykan’ın “Sizin gibileri de uyutmak lazım” sözlerini hatırlatan Geziş, açıklamasını şu sözlerle bitirdi:

Bütün bunların takibinde meclis önündeki hak savunucuları saatlerce polis tarafından tehdit ve darp edilmiştir. Komisyon toplantısında ise konuşma yapacak olan vekillerin sözleri sınırlandırılmış, sorulan sorulara cevap verilmemiştir. Halkın ve vekillerin tüm itirazlarına rağmen, hiçbir bilimsel veriyi dikkate almayıp koltuklarında uyuyan ve sadece oylama sırasında ellerini kaldıran AKP ve MHP’li vekillerin suratlarını hiçbir zaman unutmayacağız. Bu yasayı halkın tüm itirazlarına rağmen Meclis’ten geçirseniz dahi sokaktan geçiremeyeceğinizi bir kez daha buradan bildiriyoruz.” (ANKA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir